Netbook Asus Eee PC 1000H po čtvrt roce užívání

>> pondělí 27. dubna 2009

      Když před nedávnem vstupovaly na trh první z netbooků, zřejmě ani sami výrobci neočekávali, jaký boom zažijí. Sám jsem se netbookům dost dlouho vyhýbal – argumentoval jsem především tím, že 7–10palcový displej je příliš malý na to, aby se na něm dalo pracovat, a na druhou stranu je netbook v porovnání s PDA příliš velký na to, aby ho člověk nosil s sebou úplně všude. Jednoduše jsem si nedokázal představit, že by se efektivita práce na netbooku dokázala přiblížit 15palcovém notebooku.


      Pak jsem ale kolem sebe viděl stále více a více spokojených uživatelů netbooků. Vzhledem k tomu, že dojíždím relativně dlouho do kanceláře a rád bych ten čas využil efektivněji než dospáváním, začal jsem se nakonec poohlížet po nějaké z těch malých potvůrek.


      Měl jsem dva základní požadavky: dostatečně velký displej a velkou výdrž baterie. Po krátkém, ale o to intenzivnějším brouzdání, zvítězil Asus Eee PC 1000H, který se svým desetipalcovým displejem patří k „největším z nejmenších“.


      Hlavní devizou tohoto modelu je dlouhá výdrž baterie – ze zkušenosti mohu potvrdit, že při běžné kancelářské práci bez připojení k Wi-Fi není problém dostat se k šesti hodinám.


      Z uživatelského pohledu oceňuji velikost tlačítek (92 % velikosti klasických kláves), která umožňuje pohodlné rozložení prstů, aniž by uživatel nechtěně zmáčknul dvě klávesy najednou. Sám bych však upřednostnil jiné provedení kláves Shift, které jsou příliš úzké a nepříliš dobře umístěné. Mohu potvrdit i komentáře mnoha jiných uživatelů týkající se příliš velké citlivosti klávesnice. V mém případě často stačí jen položit prst na Enter a už dojde ke stisknutí (aniž bych klávesu úplně domáčknul).


      Pokud podobně jako donedávna já trpíte nedůvěrou v titěrné displeje netbooků, model 1000H vás mile překvapí. Displej s uhlopříčkou 10 " a rozlišením 1024 × 600 poskytuje dostatek prostoru pro pohodlné zobrazení většiny webových stránek bez nutnosti scrollování do stran.


      Díky nízké hmotnosti (1,45 kg) a obalu dodávanému spolu s netbookem není problém brát netbook téměř všude s sebou - sám s sebou stejně všude nosím menší batoh s knihou, doklady a dalšími věcmi a nějaké to kilčo navíc se v něm ztratí. Horní víko se navíc tváří relativně odolně, takže není třeba se strachovat, že vám další předměty netbook poškodí.


      Po čtvrt roce téměř každodenního používání v terénu mohu říci, že pro mě byl Asus Eee PC 1000H tou správnou volbou. Pokud se právě teď rozhodujete pro koupi netbooku, rozhodně bych se poohlédnul po variantě 1000HE, která má mimo větší kapacity baterie také lepší rozložení klávesnice (především klávesy Shift, o kterých jsem se zmiňoval výše).



Parametry
Procesor: Intel Atom 1,6 GHz
Operační paměť: 1024 MB (DDR2, 667 MHz)
Velikost pevného disku: 160 GB
Grafická karta: Intel GMA 950
Obrazovka: WSVGA, 1024 × 600
Optická mechanika: není vybaven
Připojení: LAN, Wi-Fi, Bluetooth, USB
Další příslušenství: Integrovaná kamera
Výdrž baterie: až 7 hodin
Hmotnost: 1,45 kg

1 komentářů:

Anonymní 22. května 2009 v 6:46  

Díky Marty za tenhle článek :)
Lizi

Pravidelní čtenáři

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP