Náhražky a padělky na vzestupu

>> úterý 19. května 2009

      Poptávka po špercích v poslední době rapidně klesla. Italští výrobci hlásí pokles poptávky o 30–50 %. Nedá se říci, že by tento projev recese byl neočekávaný. Jak je známo, úměrně s klesajícími příjmy klesá také zájem o luxusní zboží a lidé se snaží vyhledávat jeho levnější substituty. Namísto zmíněných šperků kupujeme bižuterii (ta česká nyní mimochodem opět zažívá zlaté časy), namísto kvalitního masa kupujeme náhražky překypující bramborovým škrobem, návštěvy kina nahrazujeme stahováním filmů...


      Tento stav však zcela jistě vytváří příležitost pro všechny, kteří se donedávna snažili konkurovat výrobcům luxusního zboží různými alternativami. Pokud dokáží zákazníky oslovit levnějším zbožím s podobnou kvalitou, mohou uspět, přestože momentálně nemají trumfy představované zvučnými značkami.


      Ani spotřebitelům nemusí být tento efekt krize na škodu – vezměme si například takovou plastickou chirurgii. Nedostatek finančních prostředků brání mnoha ženám ve vylepšení poprsí a dalších částí těla, šrotovné na silikon je také v nedohlednu, a tak my muži nebudeme muset ztrácet čas s odlišováním těch „pravých“ od „falešných“.

0 komentářů:

Pravidelní čtenáři

  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP